Prima piatra in formarea grupului Ansamble a fost pusa in Vannes in anul 1978 de Rene Lancien odata cu crearea Breiz Restauration. Ansamble s-a pozitionat in piata emergenta a serviciilor de restauratie si a construit prima sa bucatarie centrala in Vannes. Bucatarii preparau feluri de mancare care pe atunci erau livrate in comunitatile din apropiere. Pas cu pas, echipa a crescut si a oferit serviciile sale scolilor, firmelor si institutiilor de sanatate din Britanny. Favorizata de resursele regionale, compania a reunit producatorii locali si a creat parteneriate de incredere. Zece ani mai tarziu, BreizRestauration a devenit o referinta pentru serviciile de restauratie colectiva din Britanny.
Mergand mai departe, fondatorul a reusit sa dezvolte acelasi serviciu de restauratie de proximitate in alte teritorii, cu echipe si clienti carora le-a impartasit aceleasi valori. In 1998, Val de France Restauration si Midi Gastronomie-Bontemps, doua companii localizate respectiv in centru si sud, s-au alaturat P.M.E. Armati cu experienta lor individuala si cu simtul comun pentru servicii, cele trei companii si-au unit fortele pentru a forma una singura: a fost nasterea Ansamble Franta in 2002.
Intalnirea lui Rene Lancien cu expertul in catering colectiv Francois Bonnot a dat un impuls international dezvoltarii brandului. Cei doi parteneri au creat sucursale in Romania, Maroc si Mauritania sub semnatura unor contracte mari ca Renault Tehnologie Romania si Federatia Regala Marocana de Fotbal.
In 2012, compania Ansamble Franta s-a alaturat grupului Elior pentru activitatea sa din Franta si brandul Ansamble a continuat dezvoltarea sa internationala sub contracte de licenta cu grupuri independente OCS Holding, coordonate de Rene Lancien si Francois Bonnot, cu noi sedii in Coasta de Fildes, Qatar, Congo, Cameroon si Abu Dhabi.